Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

BubiDam

BubiDam kártyajáték a b-d betűtévesztések fejlesztésére

 

BUBIDAMA legmakacsabb betűtévesztések közé tartozik a b-d betűk felcserélése. Szinte minden diszlexiás gyermeknél előfordul ez a probléma. Sőt! A nem diszlexiás, kezdő olvasóknak is gyakran meggyűlik a baja ezzel a két írásjeggyel. A véget nem érő olvasások pedig kevés eredménnyel kecsegtetnek. Ezért elkészítettem egy programot - a hozzá tartozó, kinyomtatható feladatlapokkal együtt - alsó tagozatos gyermekek részére. (Felső tagozatos diszlexiás gyermekeknél is eredményesen alkalmazom!) Ezen kívül megalkottam a Bubidam kártyacsomagot, melyet a program segédeszközeként rendszeresen használva csökken a b-d tévesztések száma.

 

megrendelem

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam?

Olvasási készség

 • Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan korrigálja.

Miért a b-d a legmakacsabb?

1.)    A betűk formája teljesen azonos, csupán az irányuk különböző. A tájékozódási problémával is küzdő gyermekek számára kész rémálom. Fontos a betűk szisztematikus, lépésről-lépesre történő újratanítása, kellő ideig történő rögzítése, gyakorlása.

2.)    A hangzásuk is hasonló, nem különböznek egymástól élesen a hang

ok. Mindkettő zöngés zárhang. A különbség csupán a képzés helye szerint van: a „b” labiális (ajakhang), a „d” dentális (foghang)

3.)    A két hang artikulációs mozgása is hasonló, nincs látványos különbség.

 

 • Összeolvasás: a betűk összevonása nem könnyű feladat. A Bubidam első szintjén 3 betűs szavakat kell olvasni. Ez nem riasztja el a nehezebben olvasó gyermekeket, hiszen egy-egy kártyán 3 db 3 betűs szó van, kellően nagy betűkkel, szellősen írva. A kártyával foglalatoskodva kellő rutint szereznek, s a későbbiekben szívesebben, bátrabban vágnak bele a hosszabb szavak olvasásába.megrendelem

 

Beszédértés, Szókincs

A kártyákra olyan szavak is felkerültek, amelyek a mai köznyelvben (sajnos) már csak ritkán használatosak, az irodalmi nyelvben azonban még jelen vannak.

 

Kombinációs készség, logikus gondolkodás

A játék szabálya szerint olyan szavakat kell keresni, amelyek egy betűben különböznek a hívókártyán lévő szó valamelyikétől. Ehhez előfordul, hogy 15-18 szót kell átnézni, összehasonlítani, megfeleltetni a szabálynak. Ha ez már könnyedén megy, akkor lehet „előre” gondolkodni: milyen kártyát  tegyek le, hogy szükség esetén (ha az ellenfél nem tud rakni), én tudjak rakni. Így csökkentve a kezemben lévő lapok számát.

 megrendelem

 

Erkölcsi magatartás

 • Türelem: ki kell várni, mikor kerül rám a sor. Akkor is, ha jó lapok vannak a kezemben.
 • Kitartás: ha elkezdjük a játékot, végig kell játszani . akkor is, ha vesztésre állok.

 megrendelem

 „r” hang automatizálása:

Előfordul, hogy az „r” hangot még első osztályban (sőt magasabb évfolyamokon) sem tudják tisztán kiejteni a gyermekek. A monoton automatizálás helyett gyakran játszunk a Bubidam-mal, hiszen minden lerakásnál mondani kell, hogy mire mit teszek: pl. babra, hab.

 megrendelem

Általános részképesség-fejlesztés:

 

 • Figyelem: a játék során végig figyelni kell. Nemcsak akkor, amikor Ő következik, hanem azt is nézni kell, hogy az ellenfél helyes kártyát rakott-e le
 • Emlékezet: az utolsó előtti lap kijátszás után azonnal mondani: Bubidam
 • Tájékozódás: irányok megtanulása (bal-jobb)
 • Finommotorika: kártyalapok kézben tartása

 megrendelem

 

 

 

 

A kártyacsomag első szintje forgalomba is került. Ez 3 részből áll:

 • 1. rész: d betű újratanulása, gyakorlása, megszilárdítása - a probléma makacsságától függően 1-3 hónapon keresztül csak ezzel a paklival kell játszani. Ebben a pakliban csak d betűt tartalmazó szavak vannak.
 • 2. rész: b betű újratanulása, gyakorlása, megszilárdítása -ha már biztos a d betű felismerése, akkor elő lehet venni ezt a paklit, s a probléma makacsságától függően 1-3 hónapon keresztül csak ezzel kell játszani. Ebben a pakliban csak b betűt tartalmazó szavak vannak.
 • 3. rész: b-d betűk differenciálása - ha kellő időt fordítottak külön-külön a két betű újratanulására, megszilárdítására, akkor következvet a megkülönböztetés. Egy paklin belül mind a két betű előfordul. Átmenetileg nem kapható a 3. rész!

 

 

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign