Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Vissza a bejegyzésekhez

Szokások

Szokások beidegződések

Eljött az Új Év, a fogadalmak ideje.

Bizonyára Ön is volt már úgy, hogy szívesen leszokott volna valamely rossz, vagy rosszul berögzült mozdulatáról, tevékenységéről. Abban is biztos vagyok, hogy próbált már felvenni új szokásokat, melyről megtapasztalta, hogy nem is olyan könnyű.

Valójában gyermekneveléskor is ezt gyakoroltatjuk magunkkal és gyermekünkkel egyaránt.

Bebizonyított kutatások támasztják alá azt a tényt, hogy egy szokás beidegződéséhez 21 napra (3 hét) van szükség. Ez idő alatt végigkísér minket mindenféle érzés, állapot a szokás kialakításával kapcsolatban, de reménykedhetünk, hogy az eredmény nem marad el.

 

Nézzünk egy példát! Mindannyian határoztuk már el magunkat, főleg így ünnepek után, a sportolásra. Az indulás mindig nehezen megy, sőt az első 3-4 alkalom, szinte kínszenvedés, mire hozzáfogunk. Előfordul az is, hogy sikerül magunkat meggyőzni arról, hogy most nem olyan nagy gond, ha egy alkalmat kihagyunk. (Esik az eső, nagyon meleg van, sokat dolgoztam, fáradt vagyok, más dolgom lenne, majd holnap többet csinálok, stb...) Ez az, ami megingatja a szokások beidegződését. Ne hagyja magát lebeszélni eredeti célkitűzéséről! Folytassa a sporttevékenységet az első héten minden nap, ahogy korábban eltervezte, ne térítse el semmi! Figyelje meg, hogy a második héten már észre sem veszi, hogy automatikus időbeosztássá vált a sport, és a harmadik hétre pedig kész megszokás lesz belőle. Hiányozni fog Önnek a mozgás, ha kihagy egy alkalmat. Vágyni fog rá, hogy újra ott lehessen. Amikor ezt az állapotot eléri, veregesse meg a vállát nyugodtan, és NE HAGYJA ABBA.

 

Ugyanez a helyzet a gyerekek szoktatásánál, tanításánál is. Határozza el, hogy megtanítja gyermekét valamilyen szokásra. Nem lesz könnyű az első napokban! Még az is lehet,hogy valamilyen jutalamzási rendszert kell kialakítania, hogy rá tudja venni gyermekét a tevékenységre. (A jutalmazásra nagyon vigyázzon, mindig következetesen járjon el!)  Folytassa ezt napi rendszerességgel, ahogy az előbbi módon a sporttal tette. A második héten már könnyebb lesz és a 21. nap után már magától fogja csinálni gyermeke. Vigyázzon, közben nem lankadhat figyelme, mindig legyen résen, és bátorítsa gyermekét a folytatásra.

 

Tartson velem! Tűzzünk ki egy célt, mellyel gyermekünkkel közös sikert tudunk elérni! 

Öt éves kisfiamat szeretném rászoktatni, hogy minden reggel hajtsa össze az ágyneműjét és szépen simítsa ki az ágyán. (Sajnos nincs ágyneműtartónk.) Érzem hogy nagy fába vágom a fejszémet, de hiszek a kutatások eredményében, ezért kitartóan fogjuk gyakorolni a feladatot. Hogy hogyan fog ez sikerülni, erről beszámolok Önöknek! :-)

Ha az Ön gyermekének ez már rutin feladat, tűzzön ki más célt és írja meg nekünk! Várjuk a kreatív ötleteket!

 

Írta: KKE

Hozzászólások

keserueri hozzászólása - 2012.02.15. 06:59


...hol tartunk ágyazás ügyben? A kezdet sem volt könnyű, és a folytatás is hasonlóan alakult. Azt a stratégiát választottam, hogy kezdetben akkor igazítottam meg az ágyneműt, amikor tutira ott tölti azt az időt amíg befejezem (öltözködési idő alatt). Aztán beszéltem neki róla, hogy lássa, milyen szép sima a takaró és hogyan hajtom össze (nem mindig érdekelte :-( ). ...de én csak csináltam, és csináltam, és csinálom, mert NEKEM megszokássá vált. Aztán egyszer egyik reggel, már bőven túl a 21 napon, azt hallottam a szobából, hogy kisfiam Levi, az alig 3 éves kislányomnak Noéminek tanítja, hogyan kell összehajtogatni a takarót, pont úgy ahogy azt Anya mutatta. Nagyon édes volt. Fél siker! :-)


lorika hozzászólása - 2012.02.11. 09:12


Elég idegesítő , hogy a teszt eredménye nem jelent megHa szeretnél hozzászólni a témához, be kell jelentkezned vagy regisztrálj!

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign